U organizaciji LiNK-a rasprava o ubrzanju registracije biznisa u FBiH

  • četvrtak, 01 Oktobar 2015 08:36
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1198 puta

U organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i suorganizaciji Ministarstva privrede HNK/Ž održan sastanak na temu „Ubrzanje procesa reformi registracije biznisa u sudovima FBiH“. Učešće na sastanku su uzeli predstanici sva tri sektora, Federalno Ministarstvo enrgije, industrije i rudarstva; Federalno Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta; Federalno Ministarstvo trgovine; Ministarstvo privrede HNK/Ž; Gospodasrka komora Grada Mostara; Gospodarska komora HNK/Ž, Općinski SUD Zenica; te predstavnici MSP sektora.
Na sastanku su prezentirani rezultati iz prakse i primjeri registracije biznisa, aktuelna zakonska regulativa koja reguliše rad i registraciju MSP u FBiH, a predstavljena je i MAPA ubrzanja procesa registracije biznisa koja identifikuje trenutno stanje „položaj“, sve naredne korake  i odgovorne osobe i institucije za svaki od koraka.
Zakon o privrednim društvima FBiH kao jedan od reformski zakona usvojen je od strane Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH, no isti još uvijek nije objavljen u Službenim novinama FBiH. Iako Zakon ne donosi sistemsko unaprijeđenje i u suštini je prečišćeni tekst prethodnog Zakona, sa određenim izmjenama značajnim za unapređenje poslovanja i usklađivanje sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata, njegovim usvajanjem se učinio određeni pomak u pravnoj sigurnosti, te je nophodno njegovo zvanično objavljivanje u Službenim novinama FbiH, jedan je od zaključaka Skupa.
Sastanak je organiziran kao dio aktivnosti PROGRAMA ODRŽIVOSTI CIVILNOG DRUŠTVA U BIH (CSSP), odnosno druge komponente koja se odnosi na kampanju javnog zagovaranja: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta. CSSP program  finansira USAID.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/upipzepce/public_html/templates/fw_mazaya/html/com_k2/default/item.php on line 285
Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen četvrtak, 01 Oktobar 2015 08:49
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo