Izvršeno 1000 analiza zemljišta

  • srijeda, 05 April 2017 23:26
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 2661 puta

U pedološkoj laboratoriji Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče (UPIP Žepče) izvršeno je 1000 analiza kvaliteta zemljišta. Pedološka laboratorija UPIP-a Žepče počela je sa radom u studenom 2008 godine i u nešto više od 8 godina svoga rada pružila je usluge za 1000 poljoprivrednih proizvođača iz cijele BiH. Izuzetno nam je drago naglasiti da se svijest poljoprivrednih proizvođača uvelike povećala u pogledu korištenja gnojiva od početka rada ove laboratorije. Naime, prvih godina rada laboratorija većina poljoprivrednika je vršila analizu plodnosti tla, samo prilikom apliciranja za različite vrste poticaja, jer je to bio sastavni dio neophodne dokumentacije, dok je u zadnji 5 godine evidentan napredak u tom pogledu. Danas poljoprivredni proizvođači prilikom zasnivanja novih nasada prvo rade analizu plodnosti tla, pa tek onda idu u podizanje nasada i korištenje gnojiva. Na ovaj način racionalnije se koriste gnojiva čime se smanjuje opterećenje zemljišta i troškovi proizvodnje kod poljoprivrednika.
U laboratoriji se vrše fizičko kemijske analize zemljišta, određuje se pH vrijednost, količina humusa, osnovni elementi, određivanje lako pristupačnog fosfora i kalij i količina, kalcij karbonat, određivanje mehaničkog sastava tla. Također, kao sastavni dio analize plodnosti tla daje se i preporuka gnojidbe analiziranog zemljišta sukladno kulturi koja se namjerava uzgajati na danoj parceli. Ovlaštenje za rad pedološke laboratorije dalo je Federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a trenutno je u proceduri redovni postupak produženje ovlaštenja koji se obnavlja svake tri godine.
Pedološka laboratorija UPIP-a Žepče je uspostavljena u okviru projekta „Uspostava Agroinkubatora Žepče“ s ciljem  lakšeg pristupa i manjih troškova za poljoprivredne proizvođače za vršenje kontrole plodnosti tla. Također, stalno na usluzi im je i stručno savjetodavna poljoprivredna služba koja radi na organiziranju i praćenju proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača.
Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na:
Tel. +387 32 888 058
Fax: +387 32 888 057
E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ili da nas posjetite na adresi: Stjepana Radića bb, 72230 Žepče (Agroinkubator Žepče)
Više informacija o pedološkoj laboratoriji možete pročitati ovdje.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/upipzepce/public_html/templates/fw_mazaya/html/com_k2/default/item.php on line 285
Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen srijeda, 05 April 2017 23:29
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo