Otvoren ABIEC centar u Tesliću

  • četvrtak, 30 Juni 2016 08:32
  • Objavljeno u Agrobiznis
  • Čitano 2120 puta

U Tesliću 29. lipana. 2016 godine je otvoren Agro-biznis inovacijsko edukacijski centar (ABIEC). Centar je uspostavljen u okviru projekta ECO FOOD TURA koji financira Europska unija iz IPA programa prekogranične suradnje  Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013.

Projekt doprinosi razvoju i jačanju ekološki prihvatljive ekonomije i povećanju socijalne kohezije u prekograničnom području kroz suradnju, umrežavanje i implementaciju zajedničkih aktivnosti. Svrha Centra jeste pružati usluge i poduprijeti pokretanje novih poslovnih aktivnosti radi poticanja razvoja malih i srednjih poduzeća, zadruga i udruženja u sektoru agrobiznisa, s posebnim naglaskom na eko proizvodnju i proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja.

U okviru Centra korisnici na raspolaganju imaju opremu za sušenje voća, povrća i ljekovitog bilja, opremu za proizvodnju eteričnih ulja, opremu i prostor za edukacije, kao i stručnjaka (agronoma) koji će im pružati stručno savjetodavne usluge, kao i usluge izrade biznis planova i projekata u agrobiznisu. Usluge koje nudi ABIEC, kroz praktični primjer će se zainteresiranim akterima ukazati na prednosti proširenja i/ili preusmjeravanja sa manje profitabilnih proizvodnji na proizvodnju i preradu proizvoda od koje mogu imati veću profit, kao i na prednosti bavljenja ekološkom proizvodnjom, dobivajući pri tome finalni proizvod veće dodane vrijednosti.
Centar su otvorili, svečanim presijecanjem vrpce Edbera Biković ispred Delegacije EU u BiH i pomoćnik načelnika Opštine Teslić Milovan Stanković.

Ukupna vrijednost projekta je 397.645,94 EUR, za implementaciju planiranih aktivnosti sa BiH strane granice osigurano je 220.942,49 EUR, od toga EU financira 84,98 %  ili 187.755,36 EUR, a ostatak Opština Teslić. Vodeći partner u BiH je Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, dok je sa hrvatske strane to je Lokalna Agencija za razvoj Vjeverica d.o.o.. Partneri na projektu su Opština Teslić, Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast, Općina Drenovci, Poljoprivrednim Fakultetom Osijek i Osnovna Školom Ivan Meštrović iz Drenovaca.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/upipzepce/public_html/templates/fw_mazaya/html/com_k2/default/item.php on line 285
Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen petak, 01 Juli 2016 06:11
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo