Predstavnici UPIP-a Žepče sudjelovali na poslovnom susretu privrednika BiH i Republike Poljske

  • četvrtak, 30 Avgust 2018 08:37
  • Objavljeno u Novosti
  • Čitano 1289 puta

Poslovni susret je održan 29.08.2018. u okviru Evropske poduzetničke mreže i organiziran je od strane VTK BiH u suradnji sa Univerzitetom za nauku i tehnologiju Vroclav (Poljska).

Cilj poslovnih susreta je unapređenje ekonomskih odnosa BiH i Poljske.  

Trgovinska razmjena između Poljske i BiH ima mnogo prostora za napredak, a pokrivenost uvoza izvozom koja je u prošloj godini iznosila 28 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine dostigla je 37 posto, istaknuto je tokom Poslovnih susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Poljske koji su održani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu.

Koordinator Evropske poduzetničke mreže u FBiH i načelnik odjela za EU poslove i projekte u VTK Amir Hujić kazao je da učestvuju predstavnici 30 firmi - 15 iz BiH i 15 iz Poljske iz sektora prehrane, klimatizacije i grijanja, sektora metaloprerade i autodijelova koji su nakon plenarne sjednice imati priliku i za B2B susrete.
"BiH je u deficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Poljskom, ukupna razmjena je 622 miliona KM, a od toga je 460 miliona na strani uvoza. U izvozu BiH dominira aluminijum, tekstilni proizvodi i naftna ulja, dok najviše uvozimo koks i mesne prerađevine", kazao je Hujić.
Posebno je izdvojio velike potencijale BiH kada je riječ o prehrani i proizvodnji zdrave hrane, dodajući da su Poljaci jako zainteresirani za tu proizvodnju.

Poljska privredna delegacija, prema riječima koordinatorice Evropske poduzetničke mreže Zapadne Poljske Agnieszke Turynske, u ponedjeljak je bila u Banjoj Luci na sličnom sastanku.
"Nadamo se da će i ovaj susret privrednika biti uspješan kao što je to bilo i u Banjoj Luci i da ćemo uspjeti da uspostavimo i razvijemo dobru suradnju. Mi smo ovdje zahvaljujući Evropskoj poduzetničkoj mreži koja pomaže različitim poduzetnicima iz EU, ali i van nje, kao što su na primjer BiH, Kina, Čile, Brazil itd. u procesu internacionalizacije, integracije i zajedničkog poslovanja", kazala je Turynska.
Što se tiče financiranja, kako je dodala, sredstva dobijaju iz komisije EU, kao i iz poljskog budžeta, a njihove aktivnosti usmjerene su ka malim firmama da bi mogle da se razviju i pojave na tržištu.

Izvor: www.klix.ba

Ocijeni
(0 glasova)
  • Zadnji put promjenjen četvrtak, 30 Avgust 2018 08:45
  • veličina slova
UPIP Žepče

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo