UPIP Žepče

UPIP Žepče

ponedjeljak, 02 Septembar 2019 08:33

Poslodavci su, kako je dodao Smailbegović, u proteklom periodu razgovarali sa šefovima političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu FBiH, te zastupnicima u FBiH kako bi im približili ovu tematiku. Od njih su, naglasio je, dobili podršku i očekuju da će zakonska rješenja koja su predložili imati visok stepen prolaznosti. Na konferenciji pod nazivom “Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive razvoja privrede” očekuje se učešće više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, te međunarodnih organizacija, koji će razgovarati o zakonskim rješenjima koja je putem ove incijative predložilo Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH).

Konferenciju organizuju UPFBiH i Večernji list, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske komisije u BiH, a bit će održana 4. septembra u Mostaru.

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović kazao je za Fenu da je cilj konferencije doprinijeti kreiranju povoljnijeg i atraktivnijeg poslovnog ambijenta uz sinergiju kreatora ekonomskih politika, odnosno predstavnika vlasti i poslovne zajednice.

– Svi zakonski prijedlozi i inicijative u okviru “Inicijative 20+5+6” upravo imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, a namjera nam je dodatno približiti ove prijedloge, te ubrzati proces njihovog razmatranja i usvajanja – kazao je Smailbegović.

Podsjetio je da je “Inicijativa 20+5+6” podržana na tematskoj sjednici Zastupničkog doma PFBiH, održanoj sredinom aprila ove godine, te da uskoro očekuju usvajanje izmjena i dopuna pojedinih zakona. Ti zakoni, dodao je Smailbegović, ujedno trebaju doprinijeti smanjenju nezaposlenosti i sive ekonomije, povećanju plata, što bi smanjilo ili ublažilo odlazak radno sposobnog stanovništva. Napomenuo je da usvajanje tih zakonskih rješenja neće ugroziti vanbudžetske fondove i budžete.

UPFBiH sredinom marta uputilo je inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona, među kojima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljeni sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sistemima, cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvanju i zapošljavanju lica s invaliditetom, koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku.

Osim toga, UPFBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim derivatima…

UPFBiH je Vladi i Parlamentu FBiH uputilo i šest inicijativa koje se odnose na direktno uključivanje socijalnih partnera u izradu zakonskih prijedloga.

Poslodavci su, kako je dodao Smailbegović, u proteklom periodu razgovarali sa šefovima političkih stranaka koje participiraju u Parlamentu FBiH, te zastupnicima u FBiH kako bi im približili ovu tematiku. Od njih su, naglasio je, dobili podršku i očekuju da će zakonska rješenja koja su predložili imati visok stepen prolaznosti.

Izvor: fokus.ba

 
ponedjeljak, 02 Septembar 2019 08:26

U Bosni i Hercegovini je registrovano više od 3 hiljade parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti. Privrednici i poljoprivrednici, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da za opštine, kantone i entitete izdvajaju milione maraka u vidu raznih naknada, taksi, elaborata i dozvola. Za privrednike mnogi od njih su apsurdni, poput onih za vodu iz vlastitih bunara. Poljoprivrednici u Federaciji BiH, koji koriste svoju vodu iz bunara ili potoka, plaćaju istu vodnu naknadu kao i velike firme koje su vodu komercijalizovale. Ekonomski analitičari kažu da je ovoliki broj parafiskalnih nameta posljedica složenog političkog sistema, više nivoa vlasti koje imaju diskreciono pravo da uvode nove parafiskalne namete. Rasterećenje treba početi sa najnižeg nivoa, općina.

Za više informacija posjetite link: https://www.youtube.com/watch?v=w2lqSmo7ObE

Izvor: Minela Deševac/BHRT

ponedjeljak, 02 Septembar 2019 08:07

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UP FBiH) i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH, organiziraju konferenciju “Inicijativa 20 + 5 + 6 - stanje i perspektive razvoja gospodarstva”. Konferencija će se održati 4. rujna 2019. godine u hotelu Mepas u Mostaru, a očekuje se sudjelovanje više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih organizacija prisutnih u našoj zemlji. Konferencija “Inicijativa 20 + 5 + 6 - stanje i perspektive razvoja gospodarstva” na jednom će mjestu okupiti poslodavce i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te omogućiti da se u izravnom razgovoru dobiju stavovi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti o zakonskim rješenjima koja je predložilo Udruženje poslodavaca Federacije BiH kroz “Inicijativu 20 + 5 + 6”.

Izmjene i dopune zakona

Podsjeća se da je Udruženje poslodavaca FBiH uputilo sredinom ožujka inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona, među kojima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu Federacije BiH dostavljeni sredinom prošle godine, a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sustavima, cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku. Osim toga, UP FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji gospodarskih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim pristojbama i tarifi federalnih administrativnih pristojbi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

Izmjene zakona

Pripremljene su i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o gospodarskim društvima, Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim prerađevinama te Zakona o sudskim pristojbama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH. Udruženje poslodavaca FBiH Vladi i Parlamentu FBiH uputilo je i šest inicijativa koje se odnose na izravno uključivanje socijalnih partnera u izradu zakonskih prijedloga. Svi prijedlozi i inicijative u okviru “Inicijative 20 + 5 + 6” imaju cilj rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta.

 

 

 

utorak, 02 April 2019 13:16

Dana 01.04.2019. godine u Sarajevu je održana završna konferencija projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje djeluju!“ kojeg je financirala EU. U sklopu navedenog projekta, provodili su se lokalni projekti na području cijele Bosne i Hercegovine. Jedan od odabranih i podržanih projekata je i projekat "Zeleno zapošljavanje" koji se 20 mjeseci implementirao na općini Zavidovići pod vodstvom Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče. Na završnoj konferenciji su prezentirani ukupni postignuti rezultati kroz sve podržanje projekte u Bosni i Hercegovini, koji su prije svega doprinjeli smanjenju nezaposlenosti, ekonomskom jačanju ali i uvezivanju različitih aktera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora kako bi se održivo radilo i dalje na smanjenju nezaposlenosti i razvoju Bosne i Hercegovine. Na konferenciji je potpisan i Memorandum o suradnji i razumjevanju između svih predstavnika lokalnih partnerstava koji su nastali u tijeku implementacije projekata u sklopu projekta "Lokalna partnerstva za zapošljavanje djeluju!". Ovakav model rada i financijske potpore EU će primjenjivati i dalje u zemljama širom Europe. Udruga poduzetnika i poslodavaca kao implementator projekta "Zeleno zapošljavanje" je prisustvovala na ovom događaju zajedno sa partnerima na projektu: Razvojna agencija Zavidovići, Općina Zavidovići, Biro rada Zavidovići, Privredna/Gospodarska komora FBiH, Centar za obrazovanje odraslih Gračanica, UPP "Agro-Dolina" Zavidovići, OPZ "Agrofarm" Žepče i "Frutti-Funghi" d.o.o. Zavidovići.

ponedjeljak, 17 Septembar 2018 09:23

U okviru projekta „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“ 14.09.2018. upriličena je svečanost pokretanja preradbene jedinice Poslovnog inkubatora Zavidovići. Instalirana je oprema za preradu voća, povrća i ljekovitog i aromatičnog bilja, koja je na raspolaganju korisnicima projekta.
Na navedenom događaju, prisutnima je predstavljen projekt i postignuti rezultati, te planovi za naredni period implementacije. Prisutnima su se ispred projekta obratili gđa. Mira Jović, izvršna direktorica UPIP-a Žepče projekt menadžer projekta i gdin. Aldin Šušić, direktor razvojne agencije Zavidovići projekt asistent.

Projekt je proizašao iz potreba iskazanih sa terena. Svjesni smo cjelokupnog stanja kada je u pitanju privreda u našoj zemlji, ali i činjenice da „mali proizvođač“ nije u mogućnosti da sam danas vodi tržišnu utakmicu. Iz tog razloga smo na osnovu stečenih znanja, iskustava i primjera dobre prakse kada je u pitanju organiziranje i umrežavanje aktera iz istog djelokruga rada zajednički i kreirali projekt „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“, kako bi aktivirali dostupne infrastrukturne i ljudske resurse, te ih stavili u funkciju kreiranja preduvjeta za razvoj „malog proizvođača“-odnosno njegovog gazdinstva kao ključnog i osnovnog faktora razvoja sektora agrobiznisa.

Prisutnima su se također obratili i načelnik općine Zavidovići, te Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK i Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji pozdravljaju i podržavaju aktivnosti koje su provedene u okviru projekta.

Projekt „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“, u partnerstvu implementiraju Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (nosilac implementacije projektnih aktivnosti), sa projektnim partnerima: Razvojnom agencijom Zavidovići, Općinom Zavidovići, Službom za zapošljavanje ZDK - Biro rada Zavidovići, Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, P.U. Centrom za obrazovanje odraslih, Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Agro-Dolina“ Zavidovići, Opštom poljoprivrednom zadrugom „Agrofarm“ Žepče i Frutti-Funghi“ d.o.o. Zavidovići.
Projekt „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“ je financiran od strane Evropske unije i implementira se u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“, koji je dio programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje.

četvrtak, 30 Avgust 2018 08:37

Poslovni susret je održan 29.08.2018. u okviru Evropske poduzetničke mreže i organiziran je od strane VTK BiH u suradnji sa Univerzitetom za nauku i tehnologiju Vroclav (Poljska).

Cilj poslovnih susreta je unapređenje ekonomskih odnosa BiH i Poljske.  

Trgovinska razmjena između Poljske i BiH ima mnogo prostora za napredak, a pokrivenost uvoza izvozom koja je u prošloj godini iznosila 28 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine dostigla je 37 posto, istaknuto je tokom Poslovnih susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Poljske koji su održani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu.

Koordinator Evropske poduzetničke mreže u FBiH i načelnik odjela za EU poslove i projekte u VTK Amir Hujić kazao je da učestvuju predstavnici 30 firmi - 15 iz BiH i 15 iz Poljske iz sektora prehrane, klimatizacije i grijanja, sektora metaloprerade i autodijelova koji su nakon plenarne sjednice imati priliku i za B2B susrete.
"BiH je u deficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Poljskom, ukupna razmjena je 622 miliona KM, a od toga je 460 miliona na strani uvoza. U izvozu BiH dominira aluminijum, tekstilni proizvodi i naftna ulja, dok najviše uvozimo koks i mesne prerađevine", kazao je Hujić.
Posebno je izdvojio velike potencijale BiH kada je riječ o prehrani i proizvodnji zdrave hrane, dodajući da su Poljaci jako zainteresirani za tu proizvodnju.

Poljska privredna delegacija, prema riječima koordinatorice Evropske poduzetničke mreže Zapadne Poljske Agnieszke Turynske, u ponedjeljak je bila u Banjoj Luci na sličnom sastanku.
"Nadamo se da će i ovaj susret privrednika biti uspješan kao što je to bilo i u Banjoj Luci i da ćemo uspjeti da uspostavimo i razvijemo dobru suradnju. Mi smo ovdje zahvaljujući Evropskoj poduzetničkoj mreži koja pomaže različitim poduzetnicima iz EU, ali i van nje, kao što su na primjer BiH, Kina, Čile, Brazil itd. u procesu internacionalizacije, integracije i zajedničkog poslovanja", kazala je Turynska.
Što se tiče financiranja, kako je dodala, sredstva dobijaju iz komisije EU, kao i iz poljskog budžeta, a njihove aktivnosti usmjerene su ka malim firmama da bi mogle da se razviju i pojave na tržištu.

Izvor: www.klix.ba

ponedjeljak, 20 Avgust 2018 06:17

Predstavnici UPIP-a Žepče uzeli ušeće u radu konferencije pod nazivom “Ka društvu znanja korištenjem inovativnih modela u obrazovanju i zapošljavanju”. Konferencija je organizirana u prostoru Info centra  na Mrakovici u okviru projekta “Podrška malim i srednjim poduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave – Getting SMEs on board”. Konferenciji su prisustvovali predstavnici relevantnih institucija – gradonačelnik grada Prijedora, gdin Milenko Đaković, ambasador BiH u Njemačkoj, gdin Željko Janjetović, direktor Kolektora CCL, gdin Predrag Zorić i mnogi drugi učesnici iz privrednog sektora, nevladinog sektora, tehničkih škola i službe zapošljavanja.

ponedjeljak, 02 Juli 2018 09:12

U periodu 26-28.06.2018. učešće na dvodnevnom treningu u Kecskemetu (Mađarska) s ciljem kreiranja “Novog modela upravljanja” koji sadrži prijedloge i preporuke za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u visokom školskim institucijama, uzeli su predstavnici Udruženja LiNK Mostar, Udruženja Nezavisni biro za razvoj Gradačac/Modriča, Naša Perspektiva Sarajevo, te Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče.
Trening je održan u okviru EDU-LAB projekta koji financira Evropska Unija, a implementiraju 22 partnera iz 11 zemalja u Dunavskom području. Cilj projekta je na održiv način povezati obrazovanje sa zapošljavanjem.

petak, 22 Juni 2018 07:01

Nakon završenog programa stručnog osposobljavanja korisnika projekta „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“, koji je obuhvatao oblasti: Osnova podučavanja naučnika; Zaštita na radu; Melioracija u poljoprivredi; Knjigovodstvo u poljoprivredi; Tržište;

Dana 21.06.2018. u prostorijama centra za obrazovanje odraslih upriličeno je polaganje završnog ispita. Korisnici projekta su uspješno izvršili svoj zadatak i stekli zvanje „Voditelj obiteljskog/porodičnog gazdinstva“. Nakon što se administrativne procedure provedu, korisnicima projekta će zvanično biti dodijeljeni certifikati o završenoj obuci i stjecanju navedenog zvanja.

Projekt „ZELENO ZAPOŠLJAVANJE“ implementiraju u partnerstvu: Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, Razvojna agencija Zavidovići, Općina Zavidovići, Služba za zapošljavanje ZDK - Biro rada Zavidovići, Privredna/Gospodarska komora FBiH, P.U. Centar za edukaciju odraslih Gračanica, UPP „Agro-Dolina“ Zavidovići, OPZ „Agrofarm“ Žepče i Frutti-Funghi“ d.o.o. Projekt financira EU kroz program „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“.

ponedjeljak, 28 Maj 2018 10:34

U Sarajevu je 24.05.2018. održan stručni skup na temu “Registracija poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine - stanje i prijedlozi za poboljšanje”. Stručni skup su organizirala udruženja “Nezavisni biro za razvoj” (NBR) Gradačac i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, u sklopu aktivnosti Programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Tijekom diskusije istaknuto je da Federacija BIH znatno kasni u procesu reforme registracije biznisa i da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na Parlamente i nadležna ministarstva da ubrzaju reforme. Vlada FBiH se reformskom agendom obavezala da će do jula 2018. godine uspostaviti jednošalterski sistem registracije poslovnih subjekata (One stop shop), slično kao u Republici Srpskoj. Uspostava jednošalterskog sistema registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza Zakona i pod-zakonskih akata, između ostalog Zakona o privrednim društvima.
Vlada FBiH je formirala Radnu grupu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja, kao i Radnu grupu za izradu teksta Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. Na ovaj način su stvorene i bolje pretpostavke za unaprijeđenje zakona kojima se reguliraju izmjene i dopune Zakona o registraciji i Zakona o privrednim društvima”, rečeno je na skupu.
Udruženja NBR Gradačac i LINK Mostar su, zajedno sa Mrežom za ekonomski razvoj BiH “LEDnet”, u prethodnom periodu uputile inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o privrednim društvima, koja je razmatrana na sastanku Radne grupe, kako bi se isti uvrstili u Nacrt zakona o privrednim društvima. Na ovaj način inicirane su izmjene određenih zakonskih odredbi, čijim bi se usvajanjem uspostavila veća pravna sigurnost za poslovanje privrednih subjekata. Izmjene zakona odnose se na omogućavanja privrednim subjektima da u razdoblju kada nemaju poslovne aktivnosti, mogu prekinuti poslovanje i kada se steknu uvjeti da isto nastavi jednostavnim podnošenjem prijave o ponovnom početku rada nadležnim organima, što bi značajno smanjio broj blokiranih računa firmi kao i likvidaciju društva.
Također, ukoliko se uvaži inicijativa utvrđivanjem raspona prekršajnih kazni prema težini prekršaja, privrednici će imati veću pravnu sigurnost u situacijama kada prekrše Zakon, kao i da se harmonizira neujednačena praksa sudova u izricanju visine kazne za privredne prekršaje. Novim prijedlozima zakonskih propisa traži se da se izmjena adrese ne upisuje u sudski registar, čime bi se utjecalo na smanjenje troškova poslovanja, imajući u vidu notarske naknade za obradu akata i visine sudskih kazni.
Na događaju je ujedno i predstavljena kampanja za izmjenu Zakona o privrednim društvima, praksa i iskustvo privrednih subjekata u procesu registracije, te razmatran tekst Nacrta Zakona o privrednim društvima FBiH.
Na stručnom skupu su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, općinskih uprava, predstavnika malih i srednjih poduzeća, udruženja privrednika, te organizacija koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH.

Stranica 1 od 21

O nama

HTML 5Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče osnovana je 1999.godine kao nevladina, neprofitna organizacija. Osnivači udruge su privrednici općine Žepče. Udruga djeluje na principu dragovoljnog učlanjenja pravnih osoba-poduzetnika, fizičkih osoba, nezaposlenih žena, mladih i ostalih koji žele zajednički raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u općini Žepče, ali i šire.

kontakti

Gdje se nalazimo